Emlékmű a világháborúkban hősi halált halt kerekgedi katonák tiszteletére

A GEDE polgári társulás projektjének a célja az volt, hogy az első világháborúban elhunyt katonák emlékhelyét felújítsa Kerekgede Községben. Már az I. Világháború   előtt is létezett a  helyi  temető  területén, a Keresztdombon  egyházi  kegyhely, mégpedig  egy elfeledett kálvária, amely  három  keresztjével  nyugat  felé  nézett  pontosan a falu temploma felé. Még a múlt század végén is álltak a keresztek maradványai, amelyek az elesettek emlékére a Keresztdomb tetején a három kereszt  tövében  lettek  kialakítva  a  mai  napig felismerhetőek. A projekt megvalósulása előtt már történt egy részbeni felújítás, a kálvária három keresztje már állt.

A projekten keresztül  kialakítottunk  egy  pihenőhelyet,  mely méltó  a helyhez  és  az  emlék fontosságához. A földmunkálatok,  illetve  aburkolatkövek  és  szegélyek  elhelyezése  stb.  A  júliusi és augusztusi hónapok alatt  megvalósultak helyi szervezetek és vállalkozók segítségével.

A GEDE Pt. sikeresen kivitelezte a községben található első világháborús emlékmű környezetének felújítását.  Az emlékhely (Három kereszt) területének egyenesítése, stabilizálása (8x8m), szegélykövek beépítése, burko-latkövezet elhelyezése, elektromos vezeték kiépítése a ravatalozó épületből (föld alatti vezeték), megvilágítás kialakítása,  emléktábla  elhelyezése,  a dombra való feljárat újraépítése, szegélykövek beépítése, kavicsjárda kialakítása,  pihenőpadok  beépítése  a Magyar Kormány  és a Bethlen  Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhető.

 

Az I. világháborúban a hazáért elesett kerekgedi hősök:

Bárdos Lajos

Bocskai Gyula

Botos András

Bódi János

Csuvaj Mihály

Dósa Béla Pengő

Dósa Gusztáv

Dósa Béla

Makó András Gyurka

Makó István Kapcsi

Makó János Matyi

Makó Bálint Nagy

Szabó János

Szabó István

Az II. világháborúban a hazáért elesett kerekgedi hősök

Agócs István

Bódi István

Makó Elemér Kapcsi